Het Portugese eten en de koude oceaan hadden onze maagjes de afgelopen twee weken behoorlijk over hoop gehaald, maar we besloten dat onze laatste avond toch maar in dronkenschap moest eindigen. We liepen naar de Kaos club, die je al van ver buiten Peniche lokt met haar gigantische zoeklichten.

Je voelde dat je darmen hun werk begonnen te doen en daar om besloten we maar zo rustig mogelijk te lopen. Om een uurtje of twaalf kwamen we aan in eerder genoemde club. Het leuke van deze tent is dat er verschillen de ruimten en zalen zijn. Zo is er een grote dans zaal, een rock club, een hamburger restaurant en een bar. Minder leuk voor ons was dat het nachtleven in Portugal pas rond twee uur begint, waardoor er nog maar weinig mensen aanwezig waren en de airconditioning in sommige zalen zijn werk uitstekend deed. Voor mensen met erge last van diarree is het niet bevorderlijk om in ruimtes met verschillende klimaten rond te lopen. Prompt begonnen mijn inwendige organen zich dan ook te roeren.

Ik vluchtte snel de dichtstbijzijnde toiletten in. Met de ervaringen uit het verleden nog in mijn achterhoofd keek ik eerst of er wel toiletpapier aanwezig was. Niet dus! Snel sprintte ik met dichtgeknepen hol het hamburger restaurant in en jatte een pak servetjes weg.

Met de inmiddels tot bijna explosieve kracht kolkende emulsie in mijn maagdarmkanaal rende ik weer het toilet in. Maar tot mijn verbazing ontbraken er twee essentiŽle dingen. Een slot op de deur en een Wc-bril. Met nog een laatste kracht inspanning zak ik door mijn knieŽn, met mijn ene voet de deur tegenhoudend en de andere zo geplaatst dat ik nog een beetje in de buurt van de pot kom. Ik trek m'n broek naar beneden en...

Donkergroen gekleurde Norit-spetters reikten tot het plafond. De stortbak was voor zien van een geheel nieuwe coating en het totaalplaatje leek nog het meest op de 'kettingzaagscŤne uit Scarface. Met stront wel te verstaan.

We besloten maar snel huiswaarts te keren, onderweg nog een 'spoor' achterlatend, om tenslotte in onze warme slaapzakken te kunnen kruipen.

Wat leren we hier nu van: Norit helpt niet. Ga met diarree nooit voor tweeŽn uit in Portugal. Wat wel helpt tegen diarree is het volgende: Drink veel water om het vocht verlies te compenseren. Blijf niet te lang in het koude water surfen. Eet veel vezels zoals rijst, brood, pasta, toast, bananen en appels. En neem tenslotte vooral rust.txt © Sander Gaarenstroom