Wat doe je als je als je zo'n beetje alles al hebt gezien op horeca gebied in Amsterdam? Dan loop je door de Nes en je kunt je nieuwsgierigheid van die grote rode Roxy-look-a-like metalen deur niet weerstaan. Zeker als daar een dresscode staat van 'Lak en leder verplicht'. Ja dan druk je dus op de bel en blijk je op dinsdagavond de enigste twee bezoekers te zijn van de pas geopende Jeux bar.

Uiteraard maakte dit de pret er niet minder om, zeker niet als de barvrouw (op dinsdagavonden geen lak en leder, maar gewoon een lekkere legging en een tijger topje) nog eens vol met wetenswaardigheden zit.
Het gesprek begon uiteraard over kinderen, sinds vriend Ingmar al drie nakomelingen op de wereld heeft gezet. Wat moet je bijvoorbeeld doen als je kind begint te huilen na borstvoeding? - "Nou gewoon een beetje gekookt water, effe op temperatuur laten komen, in het flesje en sabbelen maar" " Ja, jij hebt toch ook nadorst als je gezopen hebt?".
Wil je dat je grut ook nog een goede nachtrust krijgt, drink dan even een paar glazen wijn voordat je met de borstvoeding begint. "Je koter slaapt gegarandeerd de hele nacht door"

De barvrouw hangt even een zweepje opzij. "Ja ik wil toch even goed jullie gezicht zien"

En als je op je vierendertigste al drie kinderen hebt, dan wordt het hoogtijd voor een onvruchtbaarheids incisie, ratelt de barvrouw. "Ach man, ik heb het al met twee van die jongens van me meegemaakt. Voel je helemaal niks van, gewoon de eerste dagen in een strakke zwembroek blijven lopen, dan blijft het zaakie lekker bij elkaar" En dan natuurlijk de zaadomloop. Het kost je tenminste vijftien lozingen voordat echt het actieve zaad er uit is".
Een obsceen gebaar wordt gemaakt om te demonstreren hoe je dat niet in een maand, maar slechts in luttele dagen voor elkaar hebt.
Onze vragen, of de voor ons bekende witte fluim niet wordt aangetast, worden weggehoond. "Man, alles is nog precies hetzelfde. Alles oogt en smaakt nog hetzelfde". Onze wenkbrauwen fronsten "Smaakt?" - "Ja, wisten jullie niet hè, dat er verschil in smaak zit. Als je je vriendin eens echt wil pesten moet je gewoon een hele week nootmuskaat eten. En dat proeft ze".

Nou, dat was dus weer een heleboel weetjes op een avond. Overigens konden we bij de eigenaresse van dit etablissement ook terecht voor tips over het repareren van oude Kadett's en Toyota's, horeca vergunningen en het opvoeden van kinderen. ("Ik zeg altijd tegen ze, zorg dat je eerder dan ik thuis ben. En dat is om vijf uur. Kijk, dan is de lol er snel af").
Dussss... Heb je nog handige tips nodig, of heb je de onstuitbare trek om verkleed rond te lopen ("Jongen, we hebben hier zelfs een kerel die het lekker vindt om in een luier rond te lopen, maar een mooi uniform mag je ook aantrekken, hoor...) Op vrijdag en zaterdag is de Jeux bar de place to be!txt © Sander Gaarenstroom (2000)