Mmh, een verhaal over borsten schrijven. Een delicaat onderwerp. Ik kijk namelijk graag naar een set goede borsten. Soms meer dan mijzelf en de eigenaresse lief is. Maar de vraag die mij nu bezig houdt is; doe ik dit nu express, of kan ik er niks aan doen?
In mijn optiek is dat in eerste instantie onbewust. De eerste blik heeft te maken met natuurlijk aantrekking. Zoals het blinde katje feilloos de weg naar de melkklieren van haar moeder vindt, zo dwalen mijn puppillen af naar de torso. Welk gevoel heb ik daarbij? Vreemd genoeg niet direct iets dat met geiligheid te maken heeft. Meer het gevoel van een warm kussen in een koud bed. Zacht en veilig. Zal maar zeggen het moedergevoel in optima forma.

Wanneer echter het grijze gebied overgestoken wordt van een achteloze blik naar gefocust staren wordt het een heel ander verhaal. Daar, dames, geef ik u gelijk in dat is ontoelaatbaar. Een excuus kan nog zijn; we zeggen dat het wordt uitgelokt. Een vrouw pronkt met haar veren om aandacht te krijgen. En uiteraard laten we die verwachting niet onbeantwoord. Want dames, wij kijken graag naar uw borsten!

Maar enkele gesprekken met een paar vrouwelijk collega's leert mij dat dit een verkeerde gedachte is. Sommige vrouwen hebben wel een doel voor ogen, het aantrekken van mannen door hun waar in de etalage te zetten. (dit is overigens afhankelijk van de gemoedstoestand van de vrouw) maar over het algemeen worden de strakke truitjes aangetrokken om een persoonlijk gevoel van schoonheid te krijgen. Om je lekker te voelen.
Voor ons, als mannen, is het meer prikkelende nieuwsgierigheid. Wat steekt er achter; hangen ze, hoe groot is de tepel? Of nog erger, daar een paar gewiekste opmerkingen over maken als mannen onder mekaar. Termen als 'jopen' 'bossen hout voor de deur' en 'van prammenstijn' worden uitgewisseld. Goed, dat soort dingen dus. Dit wordt nogal smerig en goedkoop ervaren. Ontoelaatbaar eigenlijk. Mmh, steek dat dus maar in je zak, zijnde man in de bloei van je leven.

Tijd voor een conclusie dus. Een blikje werpen mag altijd. Immers, de natuur hou je niet tegen. Maar laten we als mannen (ik voorop) eens ophouden met het staren naar het meest in het oogspringende setje elementen van het vrouwelijk geslacht. Dat beloof ik.txt Sander Gaarenstroom (2001)


Dit verhaaltje vormde onderdeel van Moois Magazine, het maandelijkse magazine op webschepper.net. Met deze maand dus het thema 'borsten'.